בחירת מדרגות פנים: המדריך המלא

לאורך השנים השתנה היחס למדרגות פנים – מהכרח שימושי בלבד לפלטפורמה לעיצוב שלם יותר של הבית. לפניכם המדריך המלא לשיטוט בין מגוון האילוצים, הסגנונות והחומרים השונים.

בשנים האחרונות חל שינוי ביחס למדרגות הביתיות – מאלמנט פונקציונאלי בלבד לגורם משמעותי ומרכזי בתכנון ובעיצוב בתים חדשים ובשיפוץ בתים קיימים. ספקים ומשווקים רבים עובדים עם מגוון חומרי גלם, ומומחים לריצוף, למעקות ולתאורה מציעים מגוון של סגנונות. בחירת מדרגות פנים היא בחירה לטווח ארוך, ולכן חשוב להכיר את מושגי היסוד בתחום ואת האפשרויות הקיימות בשוק ע”מ לקבל החלטות נכונות.

סוגים וסגנונות נפוצים

פרט לגרם המדרגות הקלאסי ה”רגיל” ניתן למצוא מספר סוגים וסגנונות של מדרגות פנים הנחשבים לפופולאריים בקרב מעצבים וצרכנים: מדרגות לולייניות (מדרגות ספירלה) המעוצבות בצורה מעוגלת, ככרוכות סביב עמוד או שלד המקובע לרצפה ולתקרה, מומלצות עבור חללים קטנים יחסית או כמדרגות המובילות לקומת גלריה או לעליית גג ונחשבות לפחות נוחות לשימוש; לעומתן, מדרגות קשתיות המעוצבות (כמשתמע משמן) בצורה של קשת, הן בעלות נפח גדול ומתאימות לבתים גדולים יותר.

מדרגות טרפזיות הן מדרגות שצורת המדרך שלהן היא כשל טרפז והן מתאימות לחללים קטנים יחסית, אך אינן נחשבות לבטוחות מספיק במצבי חרום; במדרגות מרחפות (המוכרות גם בשם מדרגות קונזוליות) כל מדרגה מחוברת לקיר בנפרד ותופסת נפח קטן במיוחד, ולכן גם הן מומלצות בעיקר לחללים קטנים ומעוצבים בצמצום.

חומרי גלם

החלטה בנוגע לסגנון המתאים חייבת להתקבל ביחד עם החלטה נוספת, בנוגע לחומר או לחומרי הגלם איתם רוצים לעבוד. החומרים הנפוצים לבניית מדרגות פנים ולחיפוי שלהן הם עץ, זכוכית, מתכת, אבן, שיש ומוזאיקה, ולכל אחד מהם יתרונות וחסרונות שיש להביא בחשבון:

מדרגות פנים מעץ: העצים הנפוצים הם עץ האגוז לסוגיו, אלון, בוק, אקליפטוס ומהגוני, הנבדלים זה מזה בחלק מתכונותיהם; בכל מקרה חשוב לוודא שעובדים עם עץ מלא שעבר תהליכים מתאימים של עיבוד והגנה, להגברת עמידותו בפני שחיקה ועיוותים לאורך זמן.

מדרגות פנים מזכוכית: מחוסמת, שקופה או חלבית. מומלץ לעבוד עם זכוכית בעובי של לפחות 5-6 ס”מ ובשילוב עם מתכת, כגון מסגרת פלדה המקיפה ומקבעת את המדרגות. מדרגות אלו הן פחות שכיחות.

מדרגות פנים מאבן או משיש: מגיעות מוכנות לאתר (הבית) כשתי יחידות (רום ושלח; גובה המדרגה והמדרך, בהתאם). נדרש עבורן חישוב מידות מדויק שנעשה רק בסיום הבנייה והריצוף של גרם המדרגות עצמו, והן נשחקות עם הזמן.

מדרגות פנים ממוזאיקה: השימוש בחומר זה נפוץ, בעיקר בשל עלותו הנמוכה יחסית; מאידך, הציפוי מתבצע בבית עצמו, רמת הגימור אינה גבוהה, בעלי המקצוע המיומנים בכך אינם רבים, והעבודה מלכלכת ובדר”כ מעכבת את הבנייה כולה.

המדרגות ועיצוב הבית

בבית פרטי כמעט ולא ניתן להסתירן, לרוב הן בולטות לעין, ולכן אופן עיצובן של מדרגות הפנים הוא משמעותי עבור מראה הבית כולו. בבית בסגנון כפרי למשל, מומלץ לבנות מדרגות פנים מעץ, המספקות מראה חם וביתי; את העץ גם ניתן לשלב עם חומרים נוספים (לדוגמא: מבנה ממתכת ומדרכים מעץ, או עץ בשילוב שיש), וככלל, שילוב בין חומרים מוסיף גיוון ועניין.

מדרגות מזכוכית משוות לבית מראה הנחשב ליוקרתי ו-“היי-טקי” יותר, ומדרגות מאבן נשחקות עם הזמן ומקבלות מראה בעל אופי מיוחד משלהן (ככל שהאבן עבה יותר, כך המראה נחשב ליוקרתי יותר); מדרגות ממתכת נותנות לבית מראה תעשייתי, אך יש לזכור שמדרגות מאסיביות לא משתלבות בצורה אופטימלית בחלל קטן; מדרגות מרחפות מתאימות יותר לחללים בעל עיצוב “נקי”: הן פחות מורגשות ומספקות תחושה של מרחב ואווריריות.

התאורה, הריצוף והמעקה

התאורה, הריצוף והמעקה בהם בוחרים הם חלק אינטגראלי מהמדרגות, הן מבחינת הבטיחות והן מבחינת העיצוב. תאורה מתאימה חיונית עבור בטיחות הדרגות, ומהווה גם אלמנט עיצובי משמעותי בכל הקשור לצורת גופי התאורה, מיקומם והאור שהם מספקים. בריצוף יש לבחור את סוג וגודל האריחים, ולהחליט על עיצוב המתכתב עם צבע הקירות ועם מרצפות הבית (נהוג לעשות שימוש באותם חומרים); כך למשל ריצוף משיש מומלץ כאשר הבית כולו מרוצף עם חומר זה, פשוט יחסית לביצוע ודורש תחזוקה מינימלית.

את המעקה יש לבחור ביחד עם המדרגות עצמן, ועליו להיות בראש ובראשונה בטוח ויעיל. בהכללה ניתן לומר שקיימים שני סוגים של מעקות, אנכיים ואופקיים, וכי מעקות אנכיים יתאימו יותר לעיצוב כפרי בעוד שמעקות אופקיים יתאימו יותר לעיצוב מודרני. מעקות מזכוכית נחשבים ליקרים, אך גם לבחירה מומלצת עבור מדרגות מרחפות ועבור חללים קטנים; מעקות ממתכת אפשר לצבוע בגוון בהיר ע”מ שישתלבו בצורה נקיה יותר עם העיצוב הכולל של הבית.

אז איך ומתי מקבלים החלטות?

תכנון הבנייה של מדרגות פנים חייב להיות מפורט ככל האפשר ולהיעשות בטרם מתחילים בעבודה. יש להתייעץ עם בעלי מקצוע וספקים מומחים בנוגע לשלב בו כדאי להתחיל בבנייה עצמה ובנוגע לתחזוקה הנדרשת לאורך זמן; ככלל, המדרגות ה”יעילות” ביותר הן אלו שדורשות ניקיון בלבד, כמו למשל מדרגות שיש עבור הריצוף; מדרגות מעץ מסוגים מסוימים דורשות תחזוקה ושיוף בכל מספר שנים, ואחרות מצריכות מריחה של שמן אחת למספר חודשים.

המחירים והעלויות נקבעים בהתאם לסוג, לאיכות ולכמות חומרי הגלם בהם משתמשים, ובהתאם לאופן העיצוב. רובם הגדול של המשווקים והיצרנים מחשבים עלויות חומרים ועלויות של עבודת הרכבה לפי נוסחת מחיר המתחשבת ברום ובשלח. בהכללה, מחיריהן של מדרגות פנים נעים בין 200-300 ש”ח למ”ר, ומומלץ לבצע מחקר שווקים מקיף. חשוב גם לעבוד עם אנשי מקצוע בחברה המספקת שירות כולל של ייצור והתקנה.