אסור להתפשר על הבטיחות – תקני התקנת מעקות
למרות השאיפה הטבעית שלנו להשיג את המעקה היפה ביותר במחיר הזול ביותר, כדאי להתחשב בתקני הרגולטור ולא לשכוח שחסכון קטן, עשוי להסתיים באסון גדול. אז מהם התקנים החשובים ביותר בנושא, איך בוחרים מעקות זכוכית באופן חכם וכיצד נשמור על ילדינו מפני נפילה בגרם המדרגות? הנה כל מה שרציתם לדעת על מעקות ולא היה לכם את מי לשאול.
מהו בעצם מעקה ולמה הוא נועד?
מעקה הינו פריט המשלב באופן מושלם כמעט בין הדאגה לביטחון בבית ובמקום העבודה לבין הרצון שלנו לשדרג את העיצוב של כל חלל. המעקה נועד בראשיתו למנוע כל נפילה במהלך השימוש במדרגות ולצמצם עד למינימום תופעות של החלקה או חוסר שיווי משקל. יחד עם זאת, בשנים האחרונות אנו עדים להתפתחותו של המעקה כפריט עיצובי אשר משלים את סביבת חדר המדרגות ויוצר אווירה מזמינה. כיום ניתן למצוא מגוון של מעקות מחומרים כגון ברזל, זכוכית ונירוסטה ועוד, אשר תורמים לאספקט הוויזואלי של כל חלל.
התקנים למעקות – איזה תקנים רלוונטיים לכל סוג של מעקה
המחוקק הישראלי גיבש שורה תקנות אשר מאפשרות הן ליצרנים והן לקהל הלקוחות לבחור את המעקה המושלם לכל צורך. הנה הדגשים השונים שכדאי לכם לבדוק בטרם כל רכישה:
- תקן למעקה במדרגות פנימיות
הרגולטור המקומי הציב שורה של חוקים בכדי לשמור על שלומם של העולים והיורדים בכל גרם מדרגות פנימי. על פי התקן הישראלי (תקן מס’ 1142), על המעקה להיות בגובה של 105 סנטימטרים לפחות. באזור השיפוע, ניתן להפחית מעט מהגובה, אך אסור שהגובה באזור זה יעמוד על פחות מ- 90 סנטימטרים. כמו כן, על המעקה להיות קרוב לבניין באופן אשר יאפשר אחיזה נוחה. על פי התקן, המרחק המקסימלי בין חלקי המעקה לבין קירות הבניין אינו יכול להיות גבוה מ 10 סנטימטרים. - תקן למעקה במרפסת – צמצמו את סכנת הנפילה
במרפסות המצב מסוכן הרבה יותר משום שיש סכנה של נפילה מגובה רב. מסיבה זו, הציב המחוקק הישראלי תקנה מיוחדת אשר מחייבת שהגובה המינימלי של מעקה הבטיחות יהיה 130 סנטימטרים ולא 90 סנטימטרים, כמו מעקות הפנים. לא לחינם ציין המחוקק המקומי את החובה לכך שכדור משחק בגודל של 100 מילימטרים לא יוכל להסתנן מבעד למעקות הבטיחות. המשמעות האופרטיבית של תקנה זו היא לצמצם כל אפשרות שגופם הקטן של הילדים יעבור את אזור החציצה והם יפלו חלילה. - מעקות זכוכית – על תתפשרו על זכוכית דקה
מעקות זכוכית נחשבים ליפים במיוחד ולכאלו אשר משדרגים את המראה של כל גרם מדרגות, אך חשוב לדעת שלא כל זכוכית היא תקנית ולא כל מעקה שכזה יספק לכם את ההגנה שמגיעה לכם. על פי התקן הישראלי (תקן מס’ 1099) יש חובה להשתמש בזכוכית רבודה (זכוכית כפולה) או בזכוכית מחוסמת. חובה לבחור בזכוכית בעובי מינימלי של 10 מילימטרים ולדאוג להתקנה ראויה (בהתאם לתקנות 1142 של מכון התקנים).
בכל הנוגע לגובה המדרגות, אין שוני מהותי בין התקנות האלו לבין התקנות של המדרגות הפנימיות. גובה מינימלי של מעקות זכוכית בשיפוע – 90 סנטימטרים לכל הפחות.
נפילות מגובה רב – הסכנות שבשימוש במעקות לא בטיחותיים
על אף שכולנו חוששים כאשר ילדינו עולים על המעקות של גני השעשועים, צריך לזכור שמרבית התאונות קורות דווקא בבית. מדי שנה מגיעים לבתי החולים השונים 80,000 ילדים אשר סובלים משברים וחבלות שנגרמו בעקבות נפילה. למעשה מדי שנה אנו עדים לכך שכשישה ילדים מקפחים את חייהם כתוצאה מנפילות מגובה רב וחשוב לזכור שזהו גורם הסיכון הגבוהה ביותר (וסיבת האשפוז הנפוצה ביותר) לילדים מתחת לגיל 18. על פי הנתונים של השנים האחרונות עולה כי מרבית הילדים שהגיעו לבית החולים עקב נפילה במדרגות היו בני פחות מארבע. בהחלט נתונים שיש להתחשב בהם.
הקפדה על בחירה של מעקות איכותיים
חשוב לזכור שהשאיפה שלנו לשמור על הבריאות של ילדינו אולי מתחילה בחינוך אבל צריכה להסתיים בבחירה של מעקה עם מינימום פתחים. רצוי לבחור במעקה אשר בנוי משכבות סגורות וייצור חציצה מלאה בין הפנים לחוץ, כך תוכלו להיות בטוחים שילדכם לא ייפלו או ייתקעו בסורגי המתכת. כדאי לתת את הדעת על ההפרש בין המעקה לרצפה ולשים לב לכך שהוא יהיה פתרון אפקטיבי גם לגיל הרך.
מתוך הבנה של חשיבות המעקה ותרומתו לבטיחות העולים והיורדים בגרם המדרגות, הציב המחוקק שורה של תקנים אשר דואגים לכל האספקטים הבטיחותיים. לשרון מעקות יש שנים של ניסיון בייצור והתקנה של מעקות אשר עומדים בדרישות המחמירות ביותר של החוק , כדי שאתם תזכו במעקות בטוחים במיוחד, בלי לוותר על העיצוב המועדף עליכם.